12 Ağustos 2016 Cuma

... Davet Ediyorum Sizi De ...


      Düşündüm bugün, hem de fazlasıyla. Yaşadığım olaylar,kimi durumlar baya iyi etkilemiş olacak ki yazma isteği uyandırdı bende. Yok yok yanlış anlaşılmasın tüm günümü anlatmayacağım sadece aklıma takılan,sorguladığım bir şey var onu paylaşmak istiyorum sizinle. İnsanlar neden sürekli birilerini eleştirme çabasındalar ve bu eleştirilere kendimiz neden engel olamıyoruz ? Eleştirilen insanlar kendilerine yapılan eleştirileri takıyor mu ? Denilir ya hep önce insan kendisine bakmalı diye . Yok bakmak yetmiyor görmek de gerek. Belki görmenin bile ötesini yapmalı kim bilir ?

       Bu sorular da nereden geldi aklıma değil mi gecenin bu saati :) Türlü türlü insanla karşılaşınca ister istemez takılır sorular kafama. Bir gün yalancısıyla karşılaşırsın bir gün yalan söylediğinin farkında bile olmayanıyla.. Bakarsın karşına gayet titiz, hatta obsesif kompülsif olabilecek seviyede titiz biri çıkar karşına, bakarsın otobüsün aralık kapısından fırlattığı çöpü umursamayan -pardon "insanlığı" umursamayan bir insan çıkar...Yaşarsın sen bu anları, gözlemlersin çevreni, bakarsın "onlara", görürsün "onları" belki de ama bakmak ile görmek farklı dostum. Bazı şeyleri görmek lazım, bazılarını görüp eleştirmek lazım -ki zaten bunu birçoğumuz gayriihtiyari yapıyor- kendinden fedakarlık edip gerekirse öz eleştirini acımasız da olsa yapmak lazım.

          Değiştirmek istiyorsa bir şeyleri insan, önce kendinden başlamalı. İnsanız biz de. Hiç kimse mükemmel değil kardeşim. Bunu unutma. Bahsettiğim değişim illaki yanlış yaptığın hatalı şeyleri düzeltmek ya da başkalarında görüp eleştirdiğin şeyleri kendinde sorgulayıp düzeltmek için çabalamak değil arkadaşım. En basitinden bakış açını değiştirmek. Düşünmek. Bu adam, bu kadın, bu çocuk bunu neden yaptı, sonrasını düşündü mü hiç, diğer insanlara etkisi ne bu konunun, olayın, durumun sonucu nereye kadar gider. Ben ne yaptım, ne tepki verdim o anlarda ? Bunları düşündün mü hiç ? Eleştirmek tabi ki kolay gelir kim bunları düşünmeye ayıracak vaktini değil mi ?Eleştir tabi ama bu hayata güzel bir şeyler katabileceksen eleştir. İnsanları mutlu edeceksen eleştir. Sonra böyle hayat mı olur, böyle dünya mı bırakılır dimi yeni nesillere!

       Düşün tüm bu soruları, sonra sorgula bakalım sen neyi nasıl yapardın. Yalan söyledin mi sık sık çevrendekilere , karşındaki kızdığın kişiye neler neler söyledin, yaşadığın olaya nasıl bir tepki verdin, kimlerin kalplerini umursamaz bir şekilde kırdın? Duyarsız oldun mu her şeye karşı, insanlara, insanlığa, çevreye? Kim bilir sen neler neler yaptın? Etrafındakilerin hangi eleştirileri altında kaldın ? Düşündün mü şimdi de az önce sorduğum ilk soruları düşün. Sen 'onun yerinde olsan' sorgular mıydın az önce yaşadığın olayı, yaptığın hareketi, az önce söylediğin sözü belki yalanı..Hata yaptığını fark eder miydin kısa bir süre sonra? Düzeltmek için yeni bir şey yapar mıydın ? Yoksa olan oldu bir daha yapmam diye kendini mi kandırırdın? Belki de çevrendeki insanların eleştirilerine bozulur ama kulağını tıkardın her şeye ? 

      Düşün düşün... 

Boşuna vermemiş yaradan bu aklı bize! 

       Başladıysan düşünmeye artık eleştirini yapabilirsin, yoksa boşuna laf kalabalıklığı yapma. Nasılsa yine hayatta bir şeyleri düzeltemeyeceksin, senin iki üç kelimelik eleştirinin etkisi gün sonuna kadar bile dayanmaz benden söylemesi, sana yapılan eleştiriler etkili oldu mu bak bakalım geriye dönüp.... 
    O yüzden eğer bu yazıyı okuduysan sen düşün,ben düşüneyim,sonra belki o da düşünür farkına varır bir şeylerin. Ya daha güzel bir dünya istemiyorum sadece elimizdekinin kıymetini bilsek bu bile yeterli .

"O zaman hepimizi düşünmeye davet ediyorum. "

Düşüncelerinizi benimle de paylaşın lütfen.

      Biraz karmaşık bir yazı olmuş olabilir. Sonuna kadar okuduysanız helal olsun..
Düşüncelerimle kafanızı karıştırıp başınızı ağrıttıysam da affola.

Sağlıcakla kalın...

7 yorum:

  1. Doğrusu epey ben buldum o satırlarda, ben kokan, beni bana anımsatan, minik bir aynadan minicik bir parçasını gördüm ruhumun, takipteyim artık keyifle, yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim yorumlarınıza.Demek bu düşünceler içerisinde olan sadece ben değilim.Bir parça da olsa dokunabiliyorsa cümlelerim sizlere, ne mutlu bana... Sevgiyle kalın..

      Sil
    2. Eskiden fevriydim artık değilim eskiden asar keserdim artık değilim eskiden bunu nasıl yapamaz derdim artık eslerim daha fazla olabilir yapamayabilir diyorum ama artık kimsenin işine burnumu sokmuyorum mesela beni üzenlerden daha uzağım Birde biz bu hale nasıl geldik diyorum artık sebep sonuçları neydi ne oldu nasıl oldu diyorum Ama hala seni anlıyorum diyenlere uyuz oluyorum Kimsenin kimseyi anladığı yok muş mış gibi yapıyor seni anlıyorum demem mesela hala demiyorum. Çünkü onun ayakkabılarını giyinmiyorum gibi gibi uzar gider Düşünmek değilde Herkesin kendini eleştirmesi ve kendine çeki düzen vermesi zor değil ama ama kısmında sorunsal mevcut....

      Sil
    3. Çok güzel yerlere değinmişsin gerçekten herkes biliyor kendini eleştirmesi gerektiğini. Bunu söyleyen de çok ama bunu uygulayan malesef azınlıkta..Umarım en kısa sürede bu bilince ulaşırız toplum olaraktan..Güzel düşüncelerin için de bu anlamlı yorumun için de teşekkürler..

      Sil
    4. Rica ederim asıl ben teşekkür ederim sert yazıma karşın ılımlı yazdığın için :)

      Sil
    5. :) ne demek, sevgiler...

      Sil
  2. Düşünmek demek herkes kendi evinin önüne süpürmesi demek. Herkes kendine duyarlı değilde, topluma ve çevresine duyarlı olsa. Sevgi olur, muhabbet olur, yol olur, huzur olur o zaman herkes insanca yaşar. Kolay olanı zorlaştırmaz. Zor olanın başarır diye düşünüyorum.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil